Zo maak je dé perfecte Swiss Meringue Buttercream

Een goede botercrème (of crème au beurre) is heel populair als vulling in taarten en als toppings op cupcakes. Toen ik net startte met het bakken van taarten, gebruikte ik telkens het recept voor een typische American Buttercream, maar al vrij snel had ik door dat dat toch niet steeds de juiste keuze was…


Rewind to 2014

Het jaar waarin ik zelf sporadisch begon te bakken. Het stelde allemaal niet zo veel voor, maar uiteraard kwam ik al snel bij mijn eerste batch botercrème. Dus, ik zet Google op en zoek “vanille botercrème recept”. Het eerste recept dat ik tegenkwam was het 1-1 recept, waarbij je 250 gram boter mengt met 250 gram poedersuiker. Een beetje kokend water en vanillestokjes erbij en klaar was de botercrème. Zo simpel was het. Enfin, zo simpel leek het … Mijn man, in mijn ogen dé crème au beurre-specialist, was helemaal niet te spreken over mijn creatie. Weg zelfzekerheid, welkom nieuwe uitdaging: toen startte mijn zoektocht naar het recept voor dé perfecte botercrème. En nu, 3 jaar en 8 maanden later, heb ik het eindelijk gevonden (oprecht sorry aan alle mensen die slachtoffer geworden zijn van mijn niet zo’n goede botercrème-versies 🙂 ). Ik heb verschillende recepten uitgetest voor allerlei soorten botercrème: Italian Meringue Buttercream, American Buttercream, Swiss Meringue Buttercream, … Maar uiteindelijk was het één van de vele probeersels van die laatste die mij (en mijn man) overtuigd heeft. En dat recept deel ik graag met jullie.

Swiss Meringue Buttercream: The recipe

Je hoort of leest nogal snel dat een Zwitserse Meringue Botercrème moeilijk te maken is. En ook ik heb het lang heel moeilijk gevonden. Ik kan niet precies uitleggen hoe dit recept er voor gezorgd heeft, maar sinds ik het ken, maak ik een Zwitserse Meringue Botercrème op een half uur tijd om van te smullen. En veel heb je daar niet voor nodig…

Ingrediënten (goed voor het decoreren van ong. 15 cupcakes)

 • 5 eiwitten (ofwel 150 gram)
 • ½ citroen
 • 250 gram fijne kristalsuiker
 • 323 gram ongezouten boter (afhankelijk van je smaak kan je kiezen voor margarine of echte boter) op kamertemperatuur en in kleine blokjes gesneden
 • 2 theelepels vanille extract
 • 1 theelepel vanille poeder (uit 3 vanillestokjes)
 • 1 mespuntje zout

Materialen

 • Keukenrobot
 • Klein pannetje
 • Spatula
 • Garde
 • Kookthermometer (je kan het ook zonder thermometer doen)
 • Keukenpapier

Clean Bowl Policy

Het is altijd van belang, maar wanneer je een Zwitserse Meringue Botercrème maakt, kan je best beginnen met je mengkom extra proper te maken. Dit doe je door een klein beetje citroensap in je kom te doen en dit uit te wrijven met een stukje keukenpapier. Belangrijk is wel dat je de kom volledig droog wrijft, zodat deze helemaal proper is om je eiwitten en suiker er in te mengen.

Au bain-marie

In de propere kom gaan we nu de eiwitten en de suiker samenvoegen. Plaats de mengkom op een klein steelpannetje met een beetje water en breng het water aan de kook. Om te vermijden dat je eiwitten gaan koken of je suiker karameliseert, is het belangrijk om continu met de garde te roeren. Geleidelijk aan zal de temperatuur van het eiwit en suiker mengsel stijgen en wanneer dit op 67°C komt, is het mengsel klaar om opgeklopt te worden.

TIP: Als je geen kookthermometer hebt, kan je de temperatuur ook nagaan met je vingers. Je neemt een stukje mengsel tussen je duim en wijsvinger en voelt of er nog korreltjes suiker voelbaar zijn. Als dat niet zo is, en het vloeibaar aanvoelt, dan is het mengsel op de juist temperatuur.

It’s so fluffy!

Nu de eiwitten op temperatuur zijn, kunnen we ze in de mixer op de hoogste stand opkloppen tot we een fluffy meringue bekomen. Dit kan zeker 10 minuten duren, dus sit back and relax. Tijdens het opkloppen worden de eiwitten afgekoeld, dat kan je ook voelen aan de mengkom, die koelt dan ook sterk mee af. Mocht je klok niet goed werken, of je weet niet meer wanneer je begonnen bent met opkloppen, kan je je ook steeds richten op de temperatuur van de mengkom.

Make it butter!

Nadat je meringue klaar is, gaan we de mixer op de laagste stand zetten (of 2de laagste stand) en voegen we de boter in kleine stukjes toe. Stukje per stukje en telkens met voldoende tijd om te mengen. Het is heel belangrijk dat je voor deze stap je tijd neemt, want hier staat of valt je botercrème mee. Teveel boter in één keer toevoegen, kan er voor zorgen dat je eiwitten breken, waardoor je helemaal opnieuw mag beginnen.

Tijdens het toevoegen van de boter zal je merken dat je botercrème telkens verandert. Eerst zal hij dalen en vloeibaarder worden, waarna hij verandert in een stevige crèmeachtige en volumineuze massa.

TIP: Het zou kunnen zijn dat je merkt dat je botercrème er gaat uitzien als een dikke, brokkelige soep. Dat wil zeggen dat de boter of de meringue te warm was. Geen probleem, gewoon blijven kloppen in de mixer en na een paar minuutjes komt het weer goed. Wat ook kan gebeuren, is dat je mengsel juist heel korrelig wordt, dan was de boter te koud. In dat geval haal je best een klein beetje uit de kom en warm je het even op in de microgolfoven. Dat voeg je terug toe aan je botercrème en klop het nog een paar minuten goed door op en dan komt het ook weer goed.

Let’s give it a taste!

Als laatste gaan we de nodige smaakstoffen toevoegen aan de botercrème. Voor een basisbotercrème is het voldoende om vanille en zout toe te voegen. Vanille voor de smaak en zout om het zoete te compenseren.

Klop de botercrème daarna nog 10 minuten door op lage snelheid zodat alle lucht eruit gehaald wordt.

En voilà, zo bekom je de ideale Swiss Meringue Buttercream (alleszins, in mijn ogen toch)!


Dé perfecte botercrème, maar waarom eigenlijk?

Maar waarom is dit nu eigenlijk mijn perdefecte botercrème? De voornaamste reden is heel simpel: omdat hij niet mislukt, eender welke smaken of kleuren ik er aan toevoeg. Uiteraard is dat niet de enige reden. Ik vind het een botercrème waar je heel fijn mee kan werken. Bijvoorbeeld om een taart mee te “coveren”, maar ook als toppings op cupcakes is het aangenaam dat je een zachte botercrème hebt om mee te werken. Andere soorten botercrème zijn vaak ook niet heel egaal bij het uitstrijken, en dat zie je ook als je daarna je cake bedekt met fondant. Bij deze Zwitserse Meringue Botercrème vind ik dat de oppervlakte veel egaler toont en dat zorgt voor een mooier eindresultaat. Bovendien is het een heel witte botercrème, die je dus ook heel gemakkelijk kan kleuren zonder al te grote kleurverschillen. Alleen maar voordelen, dus! 🙂

Cheers, en smakelijk!

Extra informatie: Bewaring
Je kan deze botercrème 2 tot 3 dagen in een koele ruimte (geen ijskast) bewaren. In de ijskast kan je de botercrème tot een week bewaren, en in de diepvriezer blijft hij tot wel 2 maanden goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *